ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami zobaczyłam wczesnym latem w sezonowym magazynie kulinarnym BBC Easy cook i od razy wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Patrząc na zdjęcie, wyobraziłam sobie jego zapach, poczułam kawałki migdałów i zniewalający smak pieczonej śliwki. I moja wyobraźnia znalazła swoje pokrycie w rzeczywistości, bowiem ciasto okazało się bogate i bardzo smaczne, takie jakie sobie wyobrażałam. Krucho, lekko marcepanowo-maślane, z wilgotnymi śliwkami zatopionymi w kolejnej warstwie, tym razem migdałowo-jajeczno-cynamonowej, przykryte pyszną migdałową kruszonką i lekko zapieczonymi migdałowymi płatkami . Odrobina kruchego luksusu do kawy lub herbaty, w coraz krótszym, jesiennym dniu.
250 g masła(bardzo zimnego)
225 g drobnego cukru, plus 2 łyżeczki
300 g mielonych migdałów
140 g mąki, plus dodatkowo 25 g
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 6 śliwek, wypestkowanych i każda podzielona na 6 części
50 g płatków migdałowych
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Natłuszczamy i obkładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło, cukier i mielone migdały wkładamy do food procesora i pulsujemy, do momentu, gdy utworzą się okruchy. Połowę przełożyć do miski odstawić.
Do drugiej połowy dodajemy 140 g mąki i miksujemy. Ciasto przekładamy do formy i dociskamy łyżką. Pieczemy 15-20 min do momentu aż nabierze złocistego koloru. Pozostawiamy przez 10 mi do ostygnięcia.
Pozostałą maślano-migdałowo-cukrową masę wkładamy z powrotem do food procesora, zostawiając kilka łyżek na kruszonkę. Dodajemy jajka, 25 g mąki, 1 łyżeczkę cynamonu i proszku do pieczenia i mieszamy do gładkości. Wykładamy na podpieczone ciasto.
Układamy na to kawałki śliwek, posypujemy 2 łyżeczkami cukru i pozostałą 1 łyżeczką cynamonu. Pieczemy przez 20 minut, po czym posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut lub do momentu, gdy ciasto nabierze złotej barwy. Pozostawiamy do ostygnięcia w foremce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/10/liwkowo-migdaowe-crumble-slices.html