ßßß
przepis w oryginaleSkładniki:400 g mąki pszennej/ użyłam typ 00/130 g masła1 jajo130 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaoraz800 g śliwek/bez pestek/300 g cukrudodatkowo: 1 łyżeczka cynamonuWykonanie:- Dokładnie umyte śliwki osuszyć i wydrylować.- Owoce umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier i umieścić w kuchence mikrofalowej na 10-12 min / max.moc/.- Śliwki powinny zamienić się w gęstą marmoladkę /jeśli nie należy przedłożyć czas ogrzewania/- Dodać cynamon, wymieszać.- Marmoladę wystudzić.- Mąkę, proszek cukier wymieszać, dodać masło, jajko energicznie i krótko palcami utworzyć kruszonkę.- Foremkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia /papier zwilżyć,wykręcić z nadmiaru wody i dopasować do foremki/.
- Połowę ciasta wyłożyć na spód foremki, pokryć śliwkami i przykryć pozostałą kruszonką.- Piec w temp.180 st.C ok. 45 min.- Upieczone, przestudzone ciasto pokroić w kwadraty.
