ßßß
Składniki:3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka drobnego cukru250 g zimnego masła4 jajka2 łyżki śmietanyok. 500 g śliwek ( u mnie mrożone)plaska łyżeczka cynamonuPrzesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1/4 szklanki cukru oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (3/4 szklanki) cukru oraz cynamon ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na przygotowaną tortownicę o średnicy 21 cm zetrzeć na dużych oczkach jedną część ciasta, wyłożyć śliwki. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część startego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)