ßßß
Śliwki to jeden z najlepszych owoców do ciasta, to chyba każdy przyzna . W sezonie robię ciasta ze śliwkami na różne sposoby. Ten jest jednym z najprostszych, wymaga jedynie krótkiego miksowania. Składniki też są proste . Dodatkowym, takim ode mnie jest cynamon. Przepis na ten placek znalazłam w zasobach rodzinnych przepisów .200 g miękkiego masła3/4 szklanki drobnego cukru3 jajkaok.2, 5 szklanki mąkiok. 1/4 szklanki wody gazowanej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki cynamonuok. 3/4 kg śliwekMiękkie masło miksujemy z drobnym cukrem na puszystą masę. Miksując na mniejszych obrotach dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przed dodaniem ostatniej partii mąki dodajemy cynamon i wlewamy wodę gazowaną – to doda ciastu lekkości.Wykładamy ciasto do natłuszconej formy ( ja – 36 na 24 cm ), na wierzchu układamy połówki śliwek bez pestek . Pieczemy w 175 C , około 45 minut, do zezłocenia wierzchu i suchego patyczka.Placek wyszedł pyszny, myślę, że z innymi owocami też bedzie doskonale smakował. To jeden z przyjemniejszych smaków jesieni .Smacznego !