ßßß Cookit - przepis na Muffiny z jagodami i kruszonką

Muffiny z jagodami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Znakomite muffiny z jagodami według przepisu Marthy Stewart. Idealne na śniadanie. Szybkie w przygotowaniu. Z kubkiem mleka smakują wybornie.
Składniki na 12-18 sztuk:
85 g miękkiego masła
3 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru
1 duże jajko + 2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
2 szklanki świeżych jagód
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na średnich obrotach na puszystą masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie dodawać mąkę oraz mleko, zaczynając i kończąc na mąc e . Wsypać jagody i delikatnie wymieszać łopatką.
Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Odstawić i przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
80 g stopionego masła, może być ciepłe
W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i cynamonem. Wlać stopione masło i wymieszać widelcem, aż powstaną spore grudki ciasta.
Muffiny obficie posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut, aż zyskają złocisty odcień. Studzić w formie przez 15 minut, potem wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/07/muffiny-z-jagodami-i-kruszonka.html