ßßß

Proste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni.
Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki)85 g masła3 szklanki mąki + 2 łyżki (520 g)250 ml mleka1 1/4 szklanki cukru1 całe duże jajko2 duże żółtka
łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)łyżka proszku do pieczeniałyżeczka soliok. 2 szklanki jagód (koniecznie, borówki są zbyt wodniste)Kruszonka:1 1/4 szklanki mąki1/2 szklanki cukru trzcinowego3/4 łyżeczki cynamonu115 g stopionego i ostudzonego masłaszczypta soli
Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy proszek do pieczenia, sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy mąkę z mlekiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie do muffinek (napełniamy do ok. 3/4 wysokości papilotek).Kruszonka:Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy do momentu aż zaczną powstawać grudki.Muffinki obficie posypujemy kruszonką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 185-190 stopni.Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia babeczek i tzw. suchego patyczka.







