ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

Najwyraźniej nadrabiam jagodowe zaległości tego lata. Kolejne kupione borówki "made in Poland" użyłam do upieczenia czekoladowego ciasta . Jak się komponują jagody z czekoladą ? Myślę, że nieźle, choć jagody są lekko przytłumione wyrazistym smakiem kakao . A samo ciasto czekoladowe z jagodami jest mięciutkie, wilgotne i szybko znika. Bardzo ciekawe połączenie. Polecam.
150 g masła, miękkiego
175 g brązowego cukru
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżeczka wanilii
2 duże jajka
225 g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
170-200 g jagód(lub borówek)
100 ml mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 13 na 22 cm.
Masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę cytrynową, wanilię oraz kolejno po jednym jajku. Ubijamy.
Przesiewamy razem suche składniki. Dodajemy do mikstury maślanej i mieszamy dodajemy jagody i mleko. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 50-55 minut. Pzostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z tej strony
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/09/ciasto-czekoladowo-jagodowe.html