Najwyraźniej nadrabiam jagodowe zaległości tego lata. Kolejne kupione borówki "made in Poland" użyłam do upieczenia czekoladowego ciasta . Jak się komponują jagody z czekoladą ? Myślę, że nieźle, choć jagody są lekko przytłumione wyrazistym smakiem kakao . A samo ciasto czekoladowe z jagodami jest mięciutkie, wilgotne i szybko znika. Bardzo ciekawe połączenie. Polecam.150 g masła, miękkiego175 g brązowego cukruskórka starta z połowy cytryny1 łyżeczka wanilii2 duże jajka225 g maki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonuszczypta soli170-200 g jagód(lub borówek)100 ml mlekaPiekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 13 na 22 cm.Masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę cytrynową, wanilię oraz kolejno po jednym jajku. Ubijamy.Przesiewamy razem suche składniki. Dodajemy do mikstury maślanej i mieszamy dodajemy jagody i mleko. Mieszamy.Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 50-55 minut. Pzostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.Przepis z tej strony