ßßß Cookit - przepis na Muffiny rabarbarowe z waniliowym mascarpone

Muffiny rabarbarowe z waniliowym mascarpone

nazwa

Wykonanie

Przepis na muffinki cytuję za Kuchasią i potwierdzam, że są wprost nieziemsko pyszne! :)
Kruszonka:
1/2 szklanki + 2 łyżki maki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 kostki masła
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
300g rabarbaru, pokrojonego w małą kostkę
3 łyżki cukru pudru
Krem mascarpone:
300 ml kremówki
250 g mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru z wanilią
Przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie suche składniki w miseczce, dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść palcami, aż zaczną tworzyć się grudki.
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Ubić masło aż będzie gładkie, dodać cukier i ubijać aż masa będzie puszysta, około 2-3 minut. Dodać jajka i wanilię i dobrze ubić Dodawać mąkę na przemian z mlekiem i mieszać, aż masa będzie połączona, nie dłużej.
Wypełnić foremki na muffiny ciastem mniej więcej do polowy wysokości. Rabarbar wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko go wciskając w ciasto. Wypełnić foremki kruszonką.
Piec ok. 25 min. w temperaturze 190 stopni, aż wierzchy muffinów będą złociste. Wyjąć z piekarnika, zostawić na kilka minut w foremkach i podważając brzegi nożem wyjąć i ostudzić na kratce.
Przygotować krem: kremówkę ubić z cukrem, następnie stopniowo dodawać mascarpone, mieszać, aż masy dokładnie się połączą. Przechowywać w lodówce, nakładać na muffinki bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/05/Muffiny-rabarbarowe-z-waniliowym-mascarpone.html