Wykonanie
Uśmiałam się, kiedy porównałam efekt swojej pracy z przepięknym zdjęciem w książce "Zdrowa Kuchnia" Ramsay'a. Ale i tak deser reklamowany przez niego jako "Aromatyczne ciasto
jabłkowe- przepyszne i wilgotne, z dużą ilością błonnika"
smakowo wyszedł idealnie.Lista zakupów na tortownicę o średnicy 26 cm:5-6
jabłek na masę + 2 na wierzch50 g
cukru pudrusok z 1
cytryny225 g
mąki razowej1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 drobnoziarnistej
soli morskiej175 g
brązowego cukru (dałam mniej)1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej (nie użyłam)1/2 łyżeczki mielonych
goździków1 duże, rozbełtane
jajko50 ml jasnej
oliwy z oliwek2 łyżki
dżemu morelowego (użyłam
brzoskwiniowego)1-2 łyżki
wodyObrane
jabłka (sztuk 5-6) drobno posiekać. W rondlu rozpuścić
masło, wrzucić
jabłka i posypać
cukrem pudrem. Smażyć, aż
owoce się rozpadną, utworzą papkę, a nadmiar
wody odparuje. Wystudzić.Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier oraz
przyprawy. Zrobić wgłębienie, wlać
jajko,
oliwę z oliwek i masę jabłeczną. Dobrze wymieszać (wyrobiłam ciasto ręką).
Jabłka (2 sztuki) obrać i pokroić na cieniutkie plastry. Zalać
sokiem z cytryny i odstawić.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. Piec 30 min. w 170 st. aż stwardnieje w środku.Po tym czasie wyjąć, ułożyć na wierzchu plastry
jabłka. Skropić lekko
sokiem z cytryny. Piec kolejne 30-35 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się dobrze upiekło.Ciasto pozostawić w piekarniku, aby ostygło.
Dżem podgrzać z odrobiną
wody, rozetrzeć na gładką masę. Posmarować nim wierzch ciasta.
Smacznego życzy
oliwek :)