ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe ciasto Gordona Ramsay

Jabłkowe ciasto Gordona Ramsay

nazwa

Wykonanie

Uśmiałam się, kiedy porównałam efekt swojej pracy z przepięknym zdjęciem w książce "Zdrowa Kuchnia" Ramsay'a. Ale i tak deser reklamowany przez niego jako "Aromatyczne ciasto jabłkowe- przepyszne i wilgotne, z dużą ilością błonnika" smakowo wyszedł idealnie.
Lista zakupów na tortownicę o średnicy 26 cm:
5-6 jabłek na masę + 2 na wierzch
50 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
225 g mąki razowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 drobnoziarnistej soli morskiej
175 g brązowego cukru (dałam mniej)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (nie użyłam)
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 duże, rozbełtane jajko
50 ml jasnej oliwy z oliwek
2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowego)
1-2 łyżki wody
Obrane jabłka (sztuk 5-6) drobno posiekać. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić jabłka i posypać cukrem pudrem. Smażyć, aż owoce się rozpadną, utworzą papkę, a nadmiar wody odparuje. Wystudzić.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie, wlać jajko, oliwę z oliwek i masę jabłeczną. Dobrze wymieszać (wyrobiłam ciasto ręką).
Jabłka (2 sztuki) obrać i pokroić na cieniutkie plastry. Zalać sokiem z cytryny i odstawić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. Piec 30 min. w 170 st. aż stwardnieje w środku.
Po tym czasie wyjąć, ułożyć na wierzchu plastry jabłka. Skropić lekko sokiem z cytryny. Piec kolejne 30-35 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się dobrze upiekło.
Ciasto pozostawić w piekarniku, aby ostygło.
Dżem podgrzać z odrobiną wody, rozetrzeć na gładką masę. Posmarować nim wierzch ciasta.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/11/Jablkowe-ciasto-Gordona-Ramsay.html