ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

nazwa

Wykonanie

Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, a efekt końcowy przepyszny
Szarlotka z dużą ilością jabłek przełamana smakiem orzechów, jest rewelacyjna
Potrzebujemy:
1 kg jabłek
łyżka cynamonu
pół szklanki brązowego cukru
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jaja
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki poszatkowanych orzechów – ja użyłam mieszanki orzechów: nerkowce, włoskie, macadamia, laskowe
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Jabłka kroimy na plasterki i wrzucamy do miski, dodajemy cukier, cynamon i poszatkowane orzechy. Mieszamy i odstawiamy.
W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, jaja, oliwę i proszek do pieczenia. Następnie masę przekładamy do jabłek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wykladamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 minut.
Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło.
* Rada: W zależności jakie jabłka wybierzemy, czy słodkie czy kwaskowate tyle dodajemy cukru. Ja wybrałam jabłka o średniej słodkości więc dodałam pół szklanki cukru. Jeśli jabłka będą kwaśne dodajemy 1 szklankę cukru.
Smacznego
Kliknij na zdjęcia i poznaj inne słodkości:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/ciasta/szarlotka-z-orzechami