Wykonanie
Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, a efekt końcowy przepysznySzarlotka z dużą ilością
jabłek przełamana smakiem
orzechów, jest rewelacyjna
Potrzebujemy:1 kg
jabłekłyżka
cynamonupół szklanki
brązowego cukruszklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej2
jajapół szklanki
oliwy z oliwekpół szklanki poszatkowanych
orzechów – ja użyłam mieszanki
orzechów:
nerkowce, włoskie, macadamia, laskowe1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do posypania
Jabłka kroimy na plasterki i wrzucamy do miski, dodajemy
cukier,
cynamon i poszatkowane
orzechy. Mieszamy i odstawiamy.
W drugim naczyniu mieszamy ze sobą
mąkę,
jaja,
oliwę i
proszek do pieczenia. Następnie masę przekładamy do
jabłek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wykladamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 minut.Po upieczeniu można opruszyć
cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło.
* Rada: W zależności jakie
jabłka wybierzemy, czy słodkie czy kwaskowate tyle dodajemy
cukru. Ja wybrałam
jabłka o średniej słodkości więc dodałam pół szklanki
cukru. Jeśli
jabłka będą kwaśne dodajemy 1 szklankę
cukru.SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne słodkości: