Wykonanie
Jak co roku zostałam obdarowana wielką ilością papierówek. Zbytnio się nie zmartwiłam, bo bardzo je lubię i chętnie coś z nimi upiekę. Stanęło na tym wcześniej upatrzonym przepisie z książki Gordona Ramsaya "Zdrowa kuchnia". Nie ma w nim konkretnej odmiany
jabłek, ale właśnie papierówki według mnie świetnie się nadają, bo stanowią pyszny, kwaskowaty dodatek do słodkiego ciasta, ciekawy kontrast. Jest bardzo wilgotne i wyjątkowo aromatyczne, na pewno jeszcze je upiekę, i to nie raz.
Ciasto z
jabłkami- 1kg
jabłek (np. papierówek)- 50g
cukru pudru- 30g
masła- 2 dodatkowe
jabłka- sok z 1
cytryny- 225g
mąki razowej(u mnie zwykła i pełnoziarnista orkiszowa)- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 175g
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka
imbiru- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki mielonych
goździków- 1 duże
jajko- 50ml
oliwyObrać i drobno pokroić
jabłka.Przełożyć je na głęboką patelnię razem z
cukrem pudrem i
masłem.Gotować na dużym ogniu przez 10-15 minut, aż
jabłka się rozgotują, a nadmiar
wody wyparuje.Przełożyć masę do miski i odstawić do ostygnięcia.Rozgrzać piekarnik do 170 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23cm.Obrać i cienko pokroić pozostałe
jabłka.Włożyć je do miski i zalać większością
soku z cytryny, odstawić.W dużej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
cukier i
przyprawy.Zrobić wgłębienie i wlać
oliwę,
jajko oraz masę z
jabłek.Wymieszać, aż składniki się połączą.Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać jego wierzch.Piec 30 minut, aż ciasto stwardnieje w środku.Na wierzchu ułożyć plasterki
jabłka i posmarować je resztą
soku z cytryny.Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika na 30-40 minut, sprawdzić patyczkiem.Pozostawić ciasto w piekarniku, by powoli ostygło.Można dodatkowo posmarować wierzch ciasta podgrzanym
dżemem morelowym.Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal