Wykonanie
Kto je sałatki będzie piękny i gładki!- krzyknęłam do
męża, który już startował do telefonicznego zamówienia pizzy. Zrobiłam więc bardzo szybką, prostą i efektowną michę :Lista zakupów :świeże liście
szpinakupomidorymigdałymiódchiliLiście
szpinaku wymieszać dobrze z
oliwą z oliwek zmiksowaną z
czosnkiem, odrobiną
musztardy, szczyptą
soli,
pieprzu, kilkoma kroplami
octu balsamicznego.
Pomidory pokroić na małe kawałki.Na patelni rozgrzać
oliwę, wlać 1- 2 łyżeczki
miodu i ok. łyżeczki
chili. Energicznie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wrzucić nieobrane
migdały. Smażyć chwilę, aż całe się oblepią. Wystudzić (nie na patelni, bo bardzo przywierają).Na talerzu ułożyć
szpinak, posypać cząstkami
pomidora i
migdałami. Można oprószyć dodatkowo
solą i
pieprzem.Smacznego życzy
oliwek:)