Wykonanie
Kolejne spotkanie weekendu majowego zaowocowało kolejnym ciachem. Ponieważ ostatnie cisto
jogurtowe bardzo nam zasmakowało postanowiłam skorzystać z tego samego przepisu, ale tym razem nie dodałam
cynamonu. ciasto znów wyszło świetne, wilgotne z wyczuwalną nuta
migdałową. ciasto na podstawie przepisu ze strony moje wypiekiSkładniki: 220 g
mąki pszennej, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej, 100 g zmielonych
migdałów, 60 g
cukru, 2 duże
jajka, 1 czubata łyżka
miodu, 250 ml
jogurtu naturalnego, 150 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego, ewentualnie
cukier puder do posypania.Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
migdały i wymieszać.Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
miód,
jogurt,
olej i wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie była to blacha 40 cm x 12 cm (mierzone po górze) i wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, po tym czasie zrobić test suchego patyczka, jeżeli nadal będzie wilgotny dopiec. Ciasto można posypać
cukrem pudrem.To ciasto ze względu na zawartość
migdałów i
miodu również polecam maturzystom jako przegryzkę przed ostatnimi powtórkami :)