ßßß
Składniki na około 20 pierogów:Ciasto:1 szklanka zwykłej mąki1 jajkoszczypta soliodrobina letniej, przegotowanej wodyłyżka oliwy do gotowaniaFarsz:200 g gorgonzoli280 g (słoiczek) suszonych pomidorów w zalewie2 łyżki pestek dyni
Składniki na ciasto (oprócz oliwy) łączę, wyrabiam, aż przestanie się kleić do rąk.Wałkuję, szklanką odciskam koła.Składniki farszu wrzucam do wspólnej miski i miksuję delikatnie blenderem (niezbyt mocno, by nie wyszła papka a poszczególne składniki były wyczuwalne).Do wykrojonych kół z ciasta nakładam łyżeczkę farszu i zlepian końce ciasta. Ulepione pierogi przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny.Wodę wraz z oliwą doprowadzam do wrzenia (nie dodaję soli, gdyż sama gorgonzola jest już dość słona). Do gotującej się wody wrzucam pierogi, mieszam, by nie przywarły do dna. Gotuję aż wypłyną na powierzchnię a potem jeszcze około 5 minut.Ugotowane pierożki podaję z natką pietruszki i oliwą lub z gęstą śmietaną.