Wykonanie
Grudzień zawsze
będę kojarzyć z czasami, kiedy trzeba było stać w kolejce żeby kupić 1kg
pomarańczy. O mandarynkach mało kto wówczas słyszał… Te czasy są już poza nami a
cytrusy są dostępne w każdym sklepie spożywczym.Dzisiaj polecam pyszny torcik
mandarynkowy, w którym nie użyłam ani
jajek, ani
śmietany, ani
mleka.
Składniki:Spód:1 szklanka
amarantusa ekspandowanego1 szklanka zmielonych i podprażonych
migdałów2 łyżki
masła migdałowego domowej robotyok. 1/4 szklanki
syropu klonowegoszczypta
solikilka kropel
waniliiWszystkie składniki dokładnie wymieszać i ułożyć w tortownicyKrem:sok z 4
mandarynek (ok. 3/4 szklanki)1/2 szklanki
orzechów kaschew; namoczyć1 szklanka
mleka migdałowegook. 1/4 szklanki
syropu klonowegoszczypta
soli2 , 5 łyżeczki agaru1 łyżka
soku z cytrynyWszystkie składniki miksujemy w blenderzeZagotowujemy przez ok. 3 min.Wylewamy na wcześniej przygotowany spódOdstawiamy do wystygnięcia„Galaretka”:Składniki:ok. 500g
mandarynek z puszki (odlewamy sok)sok z 4
mandarynek (ok. 3/4 szklanki)1/2-3/4 łyżeczki agaruWykonanie:
Mandarynki układamy na wystudzoną masę kremowąSok z
mandarynek zagotowujemy z agarem (ok. 1 min) i wylewamy na ułożone
mandarynkiOdstawiamy do wystudzeniaTorcik z podanego przepisu jest mało słodki. Ilość składników słodzących możemy zwiększyć wg. uznania.