Wykonanie
Eggnog, to
napój sięgający korzeniami angielskiej arystokaracji. Przywędrował do Stanów Zjednoczonych i stał się niezbędnym elementem świąt, szczególnie Bożego Narodzenia. Jest to po prostu mieszanka
mleka,
jajek i
cukru, czasami dodawany jest
alkohol. Posiada konsystencję gęstszą niż
śmietanka do kawy, jest bardzo słodki, uzależniający i tragicznie niezdrowy. Dorobił się na rynku wielu smaków, również wersji wegańskiej .Po spróbowaniu kilku gotowych stwierdziłam, że najlepiej smakuje mi ten własnej roboty. Jeżeli nie macie super mocnego blendera polecam namoczyć
orzechy na noc, wtedy na pewno dobrze się zmiksują. Tak,
mandarynaka bez skórki też musi być. Jeżeli nie macie świeżej, użyjcie z puszki, ale wtedy dodajcie mniej
syropu klonowego. Przypraw absolutnie nie pomijajacie, ale nie sypcie w nadmiarze. Dla mnie smakuje zimny, prosto z lodówki, ale to kwestia gustu.
Składniki:1,5 szklanki
mleka migdałowego lub
kokosowego1/2 szklanki orzeszków
nerkowców1 obrana ze skórki
mandarynka2-3
daktyleszczypta
soli1 łyżeczka
waniliiszczypta
soli,
kardamonu,
cynamonu,
gałki muszkatołowej1-2 łyżki
syropu klonowego (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach.Można wczesniej (na kilka godzin) namoczyć
orzechy i
migdały w
mleku i
potem wszystko zmielić.Porcja dla dwóch osób.