Wykonanie
Jedna hollywoodzka aktorka i mama, którą poznałam podczas „kręcenia” programu kulinarnego na
serio wie o co chodzi w kuchni i gotowaniu. Nie
mogę w tym momencie wspomnieć jej imienia, ale po spędzeniu z nią całego dnia na planie, muszę pokłonić się przed jej kulinarną wiedzą i zapałem. Jej szczególną pasją jest gotowanie dla najbliższych, w tym własnych dzieci.Aktorka jest osobą bardzo pomysłową. Stworzyła ona nie tylko własne przepisy, które wydane były w jej autorkiej książce kucharskiej, ale także rozpracowała masę problemów kulinarnych i wprowadziła praktyczne rozwiązania, które pozwalają jej radzić sobie z limitowanym czasem i planowaniem rodzinnych posiłków.Szczególnie spodobał mi się jej pyszny przepis na orkiszowo-
bananowe pancakes, czyli puszyste
śniadaniowe placki, zwane również „amerykańskimi naleśnikami”. Zawsze myślałem, że pancakes wykonane od podstaw to zbyt ambitny projekt na śniadanie w środku tygodnia, tym bardziej dla zapracowanej, aktorskiej rodziny. Jednak myliłam się. Nawet sławni i bardzo zajęci ludzie showbiznesu chcą żeby ich dzieci jadły zdrowo i są gotowe poświęcić temu swój drogocenny czas. Aktorka wprowadziła kilka praktycznych rozwiązań, żeby zaoszczędzić czas przy ich robieniu. I to jest właśnie kluczem do jej sukcesu! Pragmatyzm!Przepis podzieliła na dwa oddzielne etapy. Pierwszy etap to połączenie wszystkich suchych składników z przepisu. Wspomniała, że najczęściej udaje jej się to wykonać wieczorem. W jej domu godziny wieczorne są dużo spokojniejsze niż poranki. Wymieszane i odmierzone suche składniki to połowa sukcesu. Rano jedynie dodaje składniki „mokre” i tylko
miesza oraz smaży!Aktorka również rekomenduje odmierzenie wielokrotności suchych składników z przepisu. Taką suchą mieszanke można według niej przechowywać w kuchennej szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku przez długi okres czasu. Pokazała mi swoje słoiki, bo program kręcony był w jej domuTak więc kiedy przyjdzie wam ochota na placki, będzie jak znalazł!Co jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To, że mama-gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego przetworzonego
cukru. Po pierwsze w cieście jest słodki
banan, a po drugie naturalny
syrop klonowy, którym polewa placki ma w sobie wystarczająco dużo
słodyczy.Wypróbowałam jej przepis i jest doskonały. Dlatego dzielę się nim z
wami.
Placki „Hollyłódzkiej” MamySkładniki:Sucha mieszanka:1 1/2 filiżanki
mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej pszennej)2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soliOdmierzyć i dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki (można pomnożyć przepis i przechowywać zapas w szklanym słoju lub plastikowym pojemniku).Ciasto:1
banan1 łyżka
masła (roztopionego)2
jajka1 1/4 szklanki
mleka (można zastąpić
mlekiem sojowym lub
migdałowym)1 łyżeczka
waniliiDodatkowe
masło (do smażenia)W misce połączyć rozgniecionego
banana, stopione
masło,
jajka,
mleko i
wanilię. Dokładnie wymieszać.Dodać mieszank ę suchych składników, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto powinno
mieć półpłynną, lepką konsystencję i brązowawy kolor).Na dobrze rozgrzaną patelnię dodać
masło, ostrożnie wlewać ciasto w ilości wedle własnych preferencji (aktorka preferuje placki o średnicy nie większej niż 10 cm).Smażyć placki przez ok. 1-1 . 5 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru).Podawać polane
syropem klonowym (aktorka często dodaje plasterki
bananów albo pokruszone
orzechy).Smacznego.To read this in English, click here: „A Hollywood celebrity mom makes these pancakes for her children”