Wykonanie
Składniki (na 12 muffinów)0,5 szklanki posiekanych
orzechów pekan2 łyżki
cukru1 łyżeczka mielonego
cynamonu350
serka homogenizowanego zmiękczona1/4 kostki
masła2/3 szklanki
cukru1
jajko1 średni
banan1 łyżeczka
wanilii1 i 1/4 szklanki
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki karmelukarmel :250 g
cukru225 ml
wodyPiekarnik nagrzewamy do 200 C. Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
Banana obieramy i miażdżymy widelcem, a
orzechy siekamy nożem. W małej misce mieszamy
orzechy pecan,
cynamon i
cukier. W dużej misce, ubijamy
ser, miękkie
masło i 2/3 szklanki
cukru, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Dodajemy
jajko. A po chwili puree z
banana i
wanilię. Całość dokładnie mieszamy. W innej misce wymieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Dodajemy do bananowej mieszaniny, miksując na niskich obrotach,do połączenia.karmel : Do garnka wsypujemy
cukier i wlewamy
wodę. Podgrzewamy oba składniki często mieszając, na małym ogniu. Kiedy
cukier całkowicie się rozpuści, zwiększamy ogień i grzejemy dalej. Po doprowadzeniu składników do wrzenia ponownie zmniejszamy ogień i przestajemy mieszać. Od czasu do czasu poruszamy naczyniem by równomiernie zmieniał kolor. Jeśli chcemy uzyskać delikatny smak, karmel należy wyłączyć w momencie przybrania jasnej barwy. Jeśli smak karmelu ma być wyrazisty i mocny, karmel o ciemnej barwie będzie bardziej odpowiedni. W momencie uzyskania oczekiwanego koloru karmelu, naczynie z karmelem wstawiamy do pojemnika z zimną
wodą (np. do zlewu). Zostawiamy do przestudzenia. Pamiętajmy iż gorący karmel mocno parzy, nie wkładajmy więc do garnka palca by go spróbować. ;)Do masy wsypujemy 1/4 kubka mieszaniny z
orzechami pecan. Łyżką wykładamy połowę ciasta do przygotowanych papilotek. Przygotowany karmel dodajemy do każdej papilotki (około łyżeczki do każdej). Na wierzch wykładamy resztę mieszaniny z
bananem. Jeśli chcemy, na wierzch każdego muffina przed upieczeniem kładziemy po 2 cienkie plasterki
banana i posypujemy pozostałymi
orzechami.