Wykonanie
SKŁADNIKI (na muffinek):1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3
banany - wcześniej lekko je zmiksować lub ugnieść widelcem3/4 szklanki
cukru1
jajko80 g
masła - odłożyć 2 łyżki na kruszonkę1/2 łyżeczki
cynamonu - ja dałabym całą łyżeczkę, ale jestem uzależniona od tej
przyprawy:)Kruszonka:1/3 szklanki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonu, a nawet cała łyżeczka:)2 łyżki zimnego, twardego
masłaWYKONANIE:W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto:
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon.
Masło roztopić i ostudzić. W drugiej misce utrzeć
jajko z
cukrem. Do utartej masy dodać suche składniki, ostudzone
masło, a na koniec
banany. Wyrabiać tylko chwilę, do połączenia się składników. Ciasto na muffinki może
mieć grudki, jest nawet wówczas smaczniejsze. Masę przelać do papilotek lub silikonowych foremek na muffiny. Przygotować kruszonkę, wyrabiając składniki rękami, ale tylko do momentu, aż powstanie sypka owsianka. Uważać, by
masło nie zmiękło, bo wtedy trudno będzie uzyskać charakterystyczne grudki. Muffinki posypać kruszonką, piec je 20 minut w 200 °C.
Smacznego!