Wykonanie
Pyszne i zdrowe, te dwa słowa idealnie opisują ciasto, które dziś przygotowałyśmy. Stanowi doskonały pomysł na śniadanie, czy zdrową przekąskę.Składniki- 3 dojrzałe
banany- 2 szklanki
płatków owsianych- 0,5 szklanki
cukru ( może być brązowy)- 1,5 szklanki
mąki pelnoziarnistej- łaska
wanilii- pół łyżeczki
cynamonu- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 szklanki gorącej
wody- 3
jajka- 100g
masła- szczypta
soliSposób przygotowania
Płatki owsiane zalewamy gorącą
wodą, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut żeby spęczniały. W osobnym naczyniu ucieramy na gładką masę
masło i
cukier. Dodajemy
jajka i miksujemy przez ok 4 minuty. Teraz dodajemy
mąkę,
wanilię,
cynamon,
sól. Do
płatków dodajemy nasza masę i łączymy ze sobą, a na koniec dorzucamy rozdrobnione
banany. Blachę smarujemy
masłem i posypujemy lekko
mąką. Wystarczy je teraz upiec, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Ostatnie 5 minut można zwiększyć temperaturę do 200 stopni, wtedy wierzch będzie odrobinę chrupiący.
E.O