Wykonanie
W naukowym magazynie International Journal of Cancer z 2006 r. czytamy, że osoby spożywające warzywa liściaste w ilości 32 g wykazywały o 41% niższe ryzyko
raka skóry niż osoby spożywające tylko 6 g tych warzyw dziennie. *
Jarmuż to oczywiście warzywo liściaste, które zawiera nie tylko związki zapobiegające powstawaniu
raka skóry, ale również
raka piersi i pęchęrza. Jest dobrym źródłem błonnika i witamin A, C i K.Składniki:
jarmuż (albo
szpinak)
marchewporsok z cytrynysólpieprzolejczosnekJarmuż,
por i
czosnek kroimy w miarę drobno, poduszamy lekko na patelni z niewielką ilością
oleju, wraz z
marchewką pokrojoną we wstążki. Satarajmy się nie podawać warzyw długiej obróbce termicznej żeby
jarmuż nie stracił koloru. Doprawiamy
sokiem z cytryny pieprzem i
solą.
Foto: M.Bojko* R. Pawlak „Zdrowe odżywianie bez tajemnic”