Wykonanie
Obiad był już w trakcie przygotowań i okazało się, że do drugiego dania nie ma żadnej surówki. Byliśmy jeszcze akurat przed wyprawą na zakupy, więc lodówka świeciła pustkami. Ale nie było aż tak bardzo źle, ponieważ znalazłam w niej dwie
kalarepy, które nie doczekały się kąpieli w zupie, oraz kilka innych warzyw, które również posłużyły mi do przygotowania świeżego dodatku do obiadu. Aż dziwię się sama sobie, że nigdy wcześniej nie przygotowywałam surówki z tego warzywa.Podobno już 1 średniej wielkości główka
kalarepy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (ma więcej witaminy C niż
jabłko). Ponadto zawiera potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten, luteinę oraz witaminy z grupy B i K. Sporo prawda?Naprawdę warto wprowadzić to warzywo do swojej diety :) i chrupać na zdrowie!Składniki:2
kalarepy (dość duże - wielkości pięści dorosłego człowieka)2 duże
marchewkikawałek
pora (ok.10 cm)
pieprzsólewentualnie trochę
soku z cytrynyPrzygotowanie:Warzywa starannie umyć.
Kalarepki i
marchewki obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach (można szybciej w malakserze).
Pora drobno pokroić.Doprawić do smaku, całość wymieszać.
Smacznego!