ßßß Cookit - przepis na Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

nazwa

Wykonanie

Obiad był już w trakcie przygotowań i okazało się, że do drugiego dania nie ma żadnej surówki. Byliśmy jeszcze akurat przed wyprawą na zakupy, więc lodówka świeciła pustkami. Ale nie było aż tak bardzo źle, ponieważ znalazłam w niej dwie kalarepy, które nie doczekały się kąpieli w zupie, oraz kilka innych warzyw, które również posłużyły mi do przygotowania świeżego dodatku do obiadu. Aż dziwię się sama sobie, że nigdy wcześniej nie przygotowywałam surówki z tego warzywa.
Podobno już 1 średniej wielkości główka kalarepy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (ma więcej witaminy C niż jabłko). Ponadto zawiera potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten, luteinę oraz witaminy z grupy B i K. Sporo prawda?
Naprawdę warto wprowadzić to warzywo do swojej diety :) i chrupać na zdrowie!
Składniki:
2 kalarepy (dość duże - wielkości pięści dorosłego człowieka)
2 duże marchewki
kawałek pora (ok.10 cm)
pieprz
sól
ewentualnie trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa starannie umyć. Kalarepki i marchewki obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach (można szybciej w malakserze). Pora drobno pokroić.
Doprawić do smaku, całość wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2014/01/surowka-z-kalarepy.html