Wykonanie
Połączenie wszystkiego co kocham w jednej zapiekance.
Czemu ja wcześniej na to nie wpadłam?? Do tego w formie mojej ulubionej lasagne.
Miód.
Składniki na dwie porcje:400g
łososia60g
kaszy jaglanej400g
szpinaku4 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
olejKaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Szpinak wkładamy do garnka i dusimy aż odparuje z niego cała
woda. Wyciskamy do niego
czosnek, solimy i
pieprzymy.
Łososia skrapiamy
sokiem z cytryny, przyprawiamy. Smażymy na łyżce
oleju po 3 minuty z każdej strony tak, aby w środku był jeszcze trochę surowy. Po podsmażeniu dzielimy go na kawałki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na
łososia kładziemy
szpinak, a na sam wierzch ugotowaną
kaszę jaglaną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.Wskazówki:1. Ja nie przygotowałam żadnego sosu, ale wydaje mi się, że idealnie by do tego dania pasował
sos czosnkowy.2. Do
szpinaku można też dodać
ser feta lub
mozzarellę lub inny słony
ser pleśniowy. Wzbogaci to smak
szpinaku.