ßßß


Składniki na dwie porcje:400g łososia60g kaszy jaglanej400g szpinaku4 ząbki czosnku,sól, pieprz, sok z cytryny, olejKaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.Szpinak wkładamy do garnka i dusimy aż odparuje z niego cała woda. Wyciskamy do niego czosnek, solimy i pieprzymy.Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy. Smażymy na łyżce oleju po 3 minuty z każdej strony tak, aby w środku był jeszcze trochę surowy. Po podsmażeniu dzielimy go na kawałki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na łososia kładziemy szpinak, a na sam wierzch ugotowaną kaszę jaglaną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.Wskazówki:1. Ja nie przygotowałam żadnego sosu, ale wydaje mi się, że idealnie by do tego dania pasował sos czosnkowy.2. Do szpinaku można też dodać ser feta lub mozzarellę lub inny słony ser pleśniowy. Wzbogaci to smak szpinaku.