Jesień, to czas kiedy dobrze jest wzmocnić organizm przed zimą jedząc jak najwięcej warzyw i owoców. Jest zatem okazja do zrobienia kolejnej surówki. Tym razem buraczkowo-marchewkowej z nasionami.Składniki:2 buraczki2 marchewki1 jabłko (opcjonalnie)1/2 czerwonej cebuli1 pęczek pietruszki – posiekaćpestki z dyni, słonecznika i płatki migdałowe (patrz zdjęcie) – podprażone na suchej patelniWarzywa zetrzeć na tarce (najlepiej w słupki, czyli tak zwane julienne).Warzywa najlepiej wymieszać z sosem tuż przed podaniem, gdyż wtedy uda nam się zachować inne kolory oprócz buraczkowego.Sos do sałatki:1 łyżka octujabłkowego1 łyżeczka musztardy1 łyżka soku z cytryny (lub więcej)2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskęsól, pieprz, przyprawa warzywnaWszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.