Wykonanie
Będąc ostatnio u rodziców przywiozłam całą reklamówkę pysznych warzyw. Przechowali je na strychu a dostali od sąsiada, który je latem hodował na
polu. Postanowiłam ugotować z nich zupę. Ale tym razem warzywa nie były gotowane a pieczone w piekarniku. W smaku wyszły bardzo aromatyczne. U mnie w rodzinie bardzo lubią zupy i w
sumie to bardzo często je gotuje. W tygodniu kiedy pracujemy nie ma czasu na długie stanie w kuchni i gotowanie. Dlatego świetnym pomysłem są zupy, są zdrowe, pyszne i treściwe a zarazem lekkie.Koniecznie spróbujcie zrobić zupę z pieczonych
buraków, są zdecydowanie lepsze niż gotowane. Pozostaje w nich cały aromat i smak. Ja od pieczonych
buraków jestem już wprost uzależniona.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
buraków (waga przed obraniem)- 3
marchewki- 2
pietruszki- 1 mały
seler- ząbek
czosnku- 2 małe
cebule- mały
por-
sól himalajska-
liść laurowy- świeżo zmielony
pieprz- łyżeczka
soku z cytryny lub
octu jabłkowego-
ziemniaki- łyżka
masłaWykonanie:Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wkładamy obrane i pokrojone warzywa (bez
ziemniaków). Dodajemy odrobinę
wody i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, ale nasze warzywa zostawiamy jeszcze na pół godziny w piekarniku. Wyciągamy i chwilkę studzimy, możemy pokroić teraz warzywa na mniejsze kawałki i wrzucamy je do garnka. Dodajemy
wodę (około 1 litra
wody wystarczy)
liść laurowy i zagotowujemy. Nie ma potrzeby, aby je długo gotować. W tym czasie obieramy i gotujemy
ziemniaki. Gnieciemy tłuczkiem z odrobiną
masła. Zupę doprawiamy
solą,
pieprzem i dodajemy
sok z cytryny lub
ocet jabłkowy. Przelewamy ją do miseczek i podajemy z
ziemniakami.