ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej rzodkwi i szpinaku

Surówka z białej rzodkwi i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Biała rzodkiew jest bogata w mnóstwo wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminy: C, PP, oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, kwas foliowy. Zawiera także sporo błonnika, a 100g tego warzywa to tylko 12 kcal,więc nadaje się dla osób na diecie odchudzającej. Jest też wskazana w okresach jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. Może być pomocna w walce ze stanami grypowymi, zapaleniem gardła. Ma dodatkowo właściwości moczopędne, wspomaga tworzenie i wydzielanie żółci. Szpinak z kolei jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Jednak ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie powinny go jeść osoby z kamicą nerkową. Ma działanie antyoksydacyjne, przez co chroni przed nowotworzeniem i miażdżycą. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wcinać codziennie surówki ;)
Składniki:
1 biała rzodkiew
2 jabłka
1 średnia marchewka
2 duże garście szpinaku
1 mała czerwona cebula
sól
pieprz
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
Rzodkiew, jabłka, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, liście szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy, łączymy z warzywami i gotowe.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/11/surowka-z-biaej-rzodkwi-i-szpinaku.html