Wykonanie
Biała
rzodkiew jest bogata w mnóstwo wartościowych składników odżywczych,
między innymi witaminy: C, PP, oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, kwas foliowy. Zawiera także sporo błonnika, a 100g tego warzywa to tylko 12 kcal,więc nadaje się dla osób na diecie odchudzającej. Jest też wskazana w okresach jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. Może być pomocna w walce ze stanami grypowymi, zapaleniem gardła. Ma dodatkowo właściwości moczopędne, wspomaga tworzenie i wydzielanie żółci.
Szpinak z kolei jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Jednak ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie powinny go jeść osoby z kamicą nerkową. Ma działanie antyoksydacyjne, przez co chroni przed nowotworzeniem i miażdżycą. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wcinać codziennie surówki ;)Składniki:1 biała
rzodkiew2
jabłka1 średnia
marchewka2 duże garście
szpinaku1 mała
czerwona cebulasólpieprzSos:1 łyżka
majonezu1 łyżka
musztardy2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
octu jabłkowegoRzodkiew,
jabłka,
marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, liście
szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki,
cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy, łączymy z warzywami i gotowe.