Wykonanie
Witam w nowym roku. Sylwestrowe wspominki pomijam bo tym razem beznadziejnie minął mi ten podobno wyjątkowy wieczór. Nie ma o czym mówić po prostu. Oby tylko nie była to wróżba na cały nadchodzący rok bo będzie marnie. A u Was jak? Pewnie super - szampańsko, imprezowo czy tam romantycznie i szałowo. Noworoczne postanowienia są? Ja jak zwykle mam postanowienie schudnąć i w ogóle zadbać o swoją kondycję. Jeden dzień na nartach a
potem drugi dzień - mega zakwasy na każdym mięśniu - to chyba jednoznacznie określa poziom mojego usportowienia. Zapewne znów skończy się na rozmyślaniu i pustym gadaniu, ale warto byłoby zrobić coś dla swego zdrowia.Na początek dietetyczny i pełen witamin akcent obiadowy. Surówkę tę przygotujecie w kilka minut. Fajnie uzupełni ciepły posiłek
mięsny i ożywi kompozycję
smakową obiadu. Przepis przyswojony z kuchni Mamy Hani oczywiście.
Składniki (na ok 4 porcje):
2
buraki2
marchewki1
jabłko1 ząbek
czosnkusól,
pieprz1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki gęstego
jogurtu1 łyżka
majonezuPrzygotowanie:Umyte i obrane
buraki ścieramy na drobnej tarce. Podobnie
marchewkę oraz
czosnek.
Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy
jogurt i
majonez. Dbający o sylwetkę ograniczą jego zawartość do minimum lub użyją produktu light. W wersji źródłowej przepisu są jeszcze drobno siekane
orzechy włoskie. Ich dodanie pozostawiam do Waszej decyzji.Domowa surówka - pełna witamin i smaku. Polecam.