ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie:

Przygotowanie:

nazwa

Wykonanie

Właśnie tyle kalorii ma biała rzodkiew . To samo zdrowie. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na właściwości zdrowotne znajduje wiele zastosowań nie tylko w kuchni, ale także w farmacji i kosmetyce. Ze względu na walory smakowe może być lubiana jak i nietolerowana - podobnie jak zwykła rzodkiewka.
Dziś przepis na surówkę, która wśród moich domowników nie zdobyła uznania (delikatnie mówiąc). Mimo to i tak przedstawię ten pomysł. Myślę, że ze względu na bogactwo witamin warto wykorzystać dostępność tego warzywa z rodziny kapustowatych i próbować przemycić je do diety najbliższych.
Składniki (na 3-4 porcje):
1/2 białej rzodkwi
1 niewielka marchewka
1 jabłko
sok z cytryny (ok 1/2 łyżeczki)
mały ząbek czosnku lub łyżka posiekanego szczypioru
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obraną ze skóry rzodkiew trzemy na grubej tarce. Marchew również - ja starłam na drobnej ze względu na Syna. Jabłko (bez obierania) kroimy w słupki. Czosnek wcieramy na drobnej tarce lub dodajemy posiekany drobno szczypior. Solimy, pieprzymy i skrapiamy solidnie sokiem z cytryny. Mieszamy z majonezem. Surówka gotowa do podania. Doskonale pasuje do dań z drobiu.
Tak jak wspomniałam - moim chłopakom surówka nie "podpasowała". Ja zjadłam ze smakiem. Ze względu na właściwości odchudzające będę częściej sięgać po to warzywo. Tym bardziej, że doskonale smakuje jako dodatek do wędlin.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/02/surowka-z-biaej-rzodkwi-tylko-dla_24.html