Wykonanie
Właśnie tyle kalorii ma biała
rzodkiew . To samo zdrowie. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na właściwości zdrowotne znajduje wiele zastosowań nie tylko w kuchni, ale także w farmacji i kosmetyce. Ze względu na walory smakowe może być lubiana jak i nietolerowana - podobnie jak zwykła
rzodkiewka.Dziś przepis na surówkę, która wśród moich domowników nie zdobyła uznania (delikatnie mówiąc). Mimo to i tak przedstawię ten pomysł. Myślę, że ze względu na bogactwo witamin warto wykorzystać dostępność tego warzywa z rodziny kapustowatych i próbować przemycić je do diety najbliższych.
Składniki (na 3-4 porcje):1/2 białej rzodkwi1 niewielka
marchewka1
jabłkosok z cytryny (ok 1/2 łyżeczki)mały ząbek
czosnku lub łyżka posiekanego
szczypioru1-2 łyżki
majonezusól,
pieprzPrzygotowanie:Obraną ze skóry
rzodkiew trzemy na grubej tarce.
Marchew również - ja starłam na drobnej ze względu na Syna.
Jabłko (bez obierania) kroimy w słupki.
Czosnek wcieramy na drobnej tarce lub dodajemy posiekany drobno
szczypior. Solimy,
pieprzymy i skrapiamy solidnie
sokiem z cytryny. Mieszamy z
majonezem. Surówka gotowa do podania. Doskonale pasuje do dań z drobiu.Tak jak wspomniałam - moim chłopakom surówka nie "podpasowała". Ja zjadłam ze smakiem. Ze względu na właściwości odchudzające
będę częściej sięgać po to warzywo. Tym bardziej, że doskonale smakuje jako dodatek do
wędlin.