Wykonanie
Granola domowej roboty krucha, smaczna, pełna witamin,
soli mineralnych, błonnika oraz zawierająca pełnowartościowe
białko. Łatwa w wykonaniu, idealna na dobry początek nowego dnia. Pożywne śniadanie wpłynie nie tylko na lepszą wydajność w pracy ale także pomoże utrzymać właściwą wagę ciała.FotoMBojkoSkładniki:4 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
orzechów włoskich lub laskowych1 szklanka lub mniej pestek ze
słonecznika i dyni4 łyżki
miodu1/4 łyżeczki
soli2 łyżki zmielonego ziarna
sezamu1/3 szklanki
oleju1/4 szklanki
wody1. Mieszamy w misce :
płatki owsiane,
pestki z dyni i
słonecznika oraz pokrojone
orzechy.2. W blenderze dobrze miksujemy
olej,
wodę,
sól,
miód i zmielone ziarna
sezamu(opcjonalnie).3. Mieszankę z blendera wrzucamy do miski z
płatkami i nasionami, dokładnie wszystko mieszamy.4. Pieczemy w piekarniku w temp 150C(325F) ok. 1 godziny albo aż do uzyskania złotego koloru.
Możemy podawać z
mlekim,
sokiem,
owocami,
jogurtem. Dobre nie tylko na śniadanie
Foto M. Bojko