ßßß Cookit - przepis na Domowa granola orzechowa z miodem

Domowa granola orzechowa z miodem

nazwa

Wykonanie

środa, 28 Wrzesień 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Domowa granola jest najlepsza na świecie 😉 Chrupiąca, z prawdziwym miodem i orzechami świetnie sprawdzi się na sycące śniadanie.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych górskich
szklanka płatków jaglanych
pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki pestek dyni
pół szklanki ziarenek słonecznika
pół szklanki wiórek kokosowych
kilka łyżek sezamu
pół szklanki płynnego miodu
1/3 szklanki oleju roślinnego
6 łyżek wody
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni bez termoobiegu. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, płatki jaglane, orzechy, pestki dyni, ziarenka słonecznika, wiórki kokosowe i sezam. W osobnej miseczce mieszamy miód z olejem i wodą (najszybciej zrobimy to blenderem). Wlewamy zawartość miseczki do dużej miski i dokładnie mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią naszą granolę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około pół godziny (kilka razy w trakcie pieczenia mieszamy granolę bo przy brzegach blachy może się szybciej zrumieniać). Gdy granola jest gotowa, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ją w środku. Gdy całkiem ostygnie stanie się chrupiąca. Przekładamy granolę do pojemniczka lub dużego słoika. Najlepsza z jogurtem naturalnym i konfiturą.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/pomysl-na-sniadanie/domowa-granola-orzechowa-z-miodem