Wykonanie
środa, 28 Wrzesień 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Domowa granola jest najlepsza na świecie 😉 Chrupiąca, z prawdziwym
miodem i
orzechami świetnie sprawdzi się na sycące śniadanie.Składniki:3 szklanki
płatków owsianych górskichszklanka
płatków jaglanychpół szklanki drobno posiekanych
orzechów włoskichpół szklanki pestek dynipół szklanki ziarenek
słonecznikapół szklanki wiórek
kokosowychkilka łyżek
sezamupół szklanki płynnego
miodu1/3 szklanki
oleju roślinnego6 łyżek
wodyPiekarnik nagrzewamy do 160 stopni bez termoobiegu. W dużej misce mieszamy
płatki owsiane,
płatki jaglane,
orzechy,
pestki dyni, ziarenka
słonecznika,
wiórki kokosowe i
sezam. W osobnej miseczce mieszamy
miód z
olejem i
wodą (najszybciej zrobimy to blenderem). Wlewamy zawartość miseczki do dużej miski i dokładnie mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią naszą granolę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około pół godziny (kilka
razy w trakcie pieczenia mieszamy granolę bo przy brzegach blachy może się szybciej zrumieniać). Gdy granola jest gotowa, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ją w środku. Gdy całkiem ostygnie stanie się chrupiąca. Przekładamy granolę do pojemniczka lub dużego słoika. Najlepsza z
jogurtem naturalnym i
konfiturą.