Wykonanie
Słoik do granoli od dawna świecił pustkami. No może nie całkiem, bo na pewien czas zadomowiła się w nim
bułka tarta. Co jakiś czas kupowałam
płatki z myślą o granoli, ale jakoś nie wychodziło. Na szczęście się zmobilizowałam. Powody do mobilizacji były przynajmniej 3. Dostałam od teścia worek obranych
orzechów włoskich, od pewnej przemiłej rodzinki dostaliśmy pudło
jabłek, no i Jola pokazała swoją pierwszą granolę.
Składniki:500 g
płatków owsianych160 g
sezamu120 g
słonecznika50 g posiekanych
migdałów50 g
wiórków kokosowych100 g posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
soli4 łyżki
miodu200 ml soku z
jabłek (świeżo wyciśniętego lub niesłodzonego z butelki)2 łyżki
olejuWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać
olej,
miód i sok z
jabłek. Wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec około 60 minut (jeśli robimy z połowy porcji piec 40 minut). Granolę mieszać kilka
razy podczas pieczenia, co około 15-20 minut. Po upieczeniu zostawić granolę w otwartym piekarniku, czekać aż wystygnie. Przełożyć do słoja lub innego pojemnika.
/wydrukuj przepis/