Wykonanie
Po wypróbowaniu mieszanki do wypieku
chleba czystoziarnistego dostępnego w sklepach wraz z foremką postanowiłam upiec podobny
chleb z mieszanki przygotowanej samodzielnie. Zgromadzenie wszystkich niezbędnych sklaników nie jest trudne, większość z nich znajdziecie w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością lub zamówicie w sklepie internetowym*
Chleb jest w 100% pelnoziarnisty, bez grama
mąki drożdży jajek. Samo zdrowie i, mega dawka błonnika .Polecam wam samodzielne przygotowanie mieszanki do wypieku, i eksperymenty z dodatkiem
suszonych owoców i
orzechów.1 szklanka preparowanych ziaren żyta1 szklanka preparowanych ziaren orkiszu1 szklanka
płatków żytnich1 szklanka
płatków owsianych5 łyżeczek sproszkowanego
siemienia lnianegook 3 łyżki pestek dyniok 3 łyżki pestek
slonecznika2 łyżki babki plesznik (babki jajowatej) do kupienia w apteceew ziarna prażonego
sezamu350 ml
wodyłyżeszka
soli4 łyżki
miodu5 łyżek
oleju* ja zamawiałam produkty w sklepie internetowym http://centrumpolska.pl/sklep/product.php?id_product=200oraz w http://drpelc.pl/Wszystkie składniki mieszamy w głębokiej misce i odstawiamy na ok 60 minut.Następnie przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 170 st przez ok 70-80 minut.
Chleb kroimy dopiero po jego całkowitym wystygnięciu.