Wykonanie
Bułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem
orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z
mąki orkiszowej i
orzechy włoskie dodatkowo wzbogacają je w składniki zdrowotne. Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem. Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję - na pewno Ci posmakują!
Składniki :350 g
mąki orkiszowej jasnej - 630210 ml
wody1 płaska łyżeczka
soli1 łyżka
miodu2 płaskie łyżeczki suchych
drożdży50 g
orzechów włoskich2 łyżki
oleju1 łyżka czarnego
sezamuWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane
włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętośćwyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na posypanej
mąką macie lub stolnicy skręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte
bułki posmarować
wodą i posypać nasionami czarnego
sezamu lub innymi ulubionymipiec w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 220`C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180`C i piec następne 15 minutstudzić na kratce kuchennejSMACZNEGO !