Wykonanie
Piekłam już dwa
razy taki chlebek..bardzo szybko się robi i nie trzeba czekać na wyrastanie. Można zostawić ciasto w lodówce na noc i rano upiec na śniadanie, ale wtedy należy użyć połowy
drożdży. Mój pierwszy chlebek popękał..ale był smaczny..
2 szkl.
wody50 g
drożdży1 łyżka
oleju80 dkg
mąki2 łyżki ziarna
sezamu2 łyżeczki
solitłuszcz i
sezam do formy
Wodę podgrzać do 37 stopni.
Drożdże wkruszyć do miski, zalać
wodą i mieszać aż
drożdże się rozpuszczą.Dodać
olej, wsypać
mąkę ,
sól i
sezam.Zagnieść gładkie ciasto.Formę wysmarować tłuszczem i wysypać
sezamem.Wyłożyć ciasto i wstawić do zimnego piekarnika na środkowy poziom.Nagrzać piekarnik do 250 stopni i piec około 35 minut.Wystudzić na kratce.