Wykonanie
Ciasto
marchewkowe z przepysznym „śmietankowym” kremem, to zdrowie połączone ze smakiem.Prosty w przygotowaniu i bogaty w substancje odżywcze.
Marchew zawiera
między innymi dużą ilość betakarotenu, który poprawia wzrok, wzmacnia system immunologiczny, chroni przez działaniem wolnych rodników.
Migdały są skarbnicą wapnia – budulca naszych kości i zębów, a także magnezu, który przyda się dla zestresowanych i przemęczonych. Zawierają również cynk, fosfor i potas.
Nerkowce z kolei to źródło żelaza i cynku. (A. Flakus)Wszystko połączone w super smaczny deser. Smacznego!Foto: M.BojkoSkładniki:Ciasto:2 1/2 szklanki startych słodkich
marchewek (czyli około 60 dkg niestartej)1 szklanka
orzechów włoskich1 szklanka namoczonych
daktyli3/4 szklanki niesłodzonych
wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatałowejszczypta
soliWszyskie składniki dobrze zmiksować na jednolitą masę w robocie kuchennym. Jednak najpierw najlepiej częściowo zmiksować
marchewkę, a
potem dodawać resztę.
Krem „śmiatenkowy”1 szklanka
nerkowców (cashew) namoczonych przez noc1 szklanka
migdałów namoczonych przez noc i następnie obranych ze skórki1/2 szklanki
soku z cytryny1/2 szklanka gęstego
mleka kokosowego (Thai coconut milk, lub inne firmy Kier)ok. 1-4 do 1/3 szklanki
mioduszczypta
soli do smaku1/3 szklanki stopionego
oleju kokosowego lub
margaryny palmyMigdały i
nerkowce miksujemy w blenderze z
mlekiem kokosowym,
miodem i
przyprawami. Na końcu dodajemy
sok z cytryny i
olej kokosowy.
Masa powinna być kremowo/jednolita. Po zmiksowaniu wylewamy masę na warstwę
marchewkową.Posypujemy
cynamonem i dekorujemy
orzechami.Wkładamy do zamrażalnika na 4 godziny albo na nocPrzed serwowaniem należy deser wyjąć z zamrażalnika na około 1/2 godziny. Najsmaczniejszy jest wtedy, gdy jest wciąż lekko zamrożony, coś w rodzaju deseru
lodowego. Smacznego!