Wykonanie
Kuchnia witariańska (surowa dieta) podbiła moje
serce dzięki deserom.Jakiś czas temu mogłam posmakować takiej diety (raw vegan food) w restauracji serwującej wsystko na surowo. Doświadczenia smakowe ciekawe, porcyjki miniaturowe, ale za to bardzo syte. Wszystkie dania zrobione z
surowych warzyw,
owoców i
orzechów. Można zjeść lazanię bez
makoronu,
indyka bez
mięsa, pizzę bez
sera i wiele intersująch i smacznych potraw, co jest jednak kwestią indywidualnych upodobań.Składniki:2 szklanki
orzechów włoskich3/4 szklanki zmielonych
daktyli1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliok. 1 łyżki
wodyok. 1/3 szklanki carobuWszyskie składnki miksujemy w robocie kuchennym. Wykładamy cienką warstwę do naczynia na tartę lub małą blaszkę do pieczenia.
Polewa czekoladowa:1/2 szklanki
syropu klonowego1/2 szklanki carobu1/4 szklanki
oleju kokosowegoszczypata
soliDo garnka dajemy wszyskie składniki oprócz
oleju kokosowego. Podgrzewamy, dodajemy
olej kokosowy i rozpuszczamy. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodowki aby wystudzić.„Czekolada” jest bardzo smaczna ze świeżymi
malinami. Jeżeli nie mamy świeżych możemy użyć mrożone. Rozmrażamy, miksujemy i używamy jako polewę.