ßßß
Bardzo smaczne ciasto, nie wymagające pieczenia (w sam raz na nadchodzące ciepłe wiosenne i letnie dni). Przepis pochodzi z ostatniego dwumiesięcznika "Harmonia"; trochę go zmodyfikowałam (w oryginale należało użyć 2 szklanek orzechów włoskich - ja zamieniłam jedną "odpadami" z przygotowania mleka kokosowego). Najlepiej je zjeść od razu po wykonaniu - co nie jest w ogóle trudne ;)Składniki na spód i wierzch (na tortownicę):1 szkl orzechów włoskich /brazylijskich /laskowych1 szkl wiórkowych resztek z mleka kokosowego (w ramach utylizacji; można zastąpić szklanką wiórków lub orzechów)1 szkl daktyli bez pestek2 łyżki kakao (używam surowego)szczypta soli morskiej /himalajskiej2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego2 łyżki syropu klonowegoSkładniki warstwy środkowej:2 duże dojrzałe awokado2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży), mogą być mrożone (wtedy ciasto szybciej wykonamy - nie musi być tak długo chłodzone)4 łyżki kakao (używam surowego)szczypta soli morskiej/himalajskiej2 łyżki oleju kokosowego4 łyżki syropu klonowego1/2 szkl wiśni, przekrojonych na połówki (mogą być mrożone)Wszystkie składniki spodu/wierzchu umieszczam w malakserze i mielę na niezbyt gładką warstwę (mogą pozostać kawałki orzechów). Powstałą masę dzielę na 2 części - większą umieszczam w tortownicy wyłożonej papierem, formując wyższy brzeg. Wstawiam do zamrażarki.Wszystkie składniki warstwy środkowej (poza wiśniami) umieszczam w kielichu blendera wysokoobrotowego (używam Vitamix) i miksuję na gładką masę. Dodaję wiśnie, przekładam na spód. Wierzch posypuję pozostałą warstwą orzechową.Ciasto schładzam przez ok. 30 minut w zamrażarce.