ßßß
Przez Marzena 25 stycznia 2019Składnikiorzechy włoskie - 1 szklankadaktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 1 szklankamasło orzechowe - 1 łyżkanasiona chia (opcjonalnie) - 1 łyżeczkaszczypta soliczekolada wegańska - 3/4 opakowaniaolej kokosowy - 1 łyżeczkaInstrukcjeTakie ciasteczka są wysokoenergetyczne i zdrowe. Idealnie nadają się przy dużym wysiłku fizycznym albo w czasie zimy. Do mnie przywędrowały syberyjskie mrozy, tak więc mam deserek zupełnie na czasie.
Orzechy, daktyle, masło orzechowe oraz sól miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Możemy dodać nasiona chia, ale nie musimy - przepis i tak wychodzi dobrze z nimi, czy bez nich.Zmieloną masę wykładamy na papier do pieczenia, najlepiej do foremki i dokładnie, równo rozprowadzamy masę. Wstawiamy do lodówki aby zastygła.Rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Wylewamy ją na masę orzechową i posypujemy do dekoracji pokrojonymi orzechami, suszoną żurawiną, nasionami goji lub tym, co nam pasuje i mamy akurat w szafce.Schładzamy w lodówce. Uwaga! Pod koniec zastygania czekolady należy pokroić nasze ciasto na kawałeczki, bo jeśli czekolada zastygnie to przy krojeniu będzie pękać.Ciasteczka przechowujemy w pojemniku w lodówce.
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach