Wykonanie
Przez Marzena 25 stycznia 2019Składniki
orzechy włoskie - 1 szklanka
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane
daktyle z
wodą) - 1 szklanka
masło orzechowe - 1 łyżkanasiona chia (opcjonalnie) - 1 łyżeczkaszczypta
soliczekolada wegańska - 3/4 opakowania
olej kokosowy - 1 łyżeczkaInstrukcjeTakie
ciasteczka są wysokoenergetyczne i zdrowe. Idealnie nadają się przy dużym wysiłku fizycznym albo w czasie zimy. Do mnie przywędrowały syberyjskie mrozy, tak więc mam deserek zupełnie na czasie.
Orzechy,
daktyle,
masło orzechowe oraz
sól miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Możemy dodać nasiona chia, ale nie musimy - przepis i tak wychodzi dobrze z nimi, czy bez nich.Zmieloną masę wykładamy na papier do pieczenia, najlepiej do foremki i dokładnie, równo rozprowadzamy masę. Wstawiamy do lodówki aby zastygła.Rozpuszczamy
czekoladę z łyżeczką
oleju kokosowego. Wylewamy ją na masę
orzechową i posypujemy do dekoracji pokrojonymi
orzechami,
suszoną żurawiną, nasionami goji lub tym, co nam pasuje i mamy akurat w szafce.Schładzamy w lodówce. Uwaga! Pod koniec zastygania
czekolady należy pokroić nasze ciasto na kawałeczki, bo jeśli
czekolada zastygnie to przy krojeniu będzie pękać.
Ciasteczka przechowujemy w pojemniku w lodówce.
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach