ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka batonikowe

Ciasteczka batonikowe

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 25 stycznia 2019
Składniki
orzechy włoskie - 1 szklanka
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 1 szklanka
masło orzechowe - 1 łyżka
nasiona chia (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
szczypta soli
czekolada wegańska - 3/4 opakowania
olej kokosowy - 1 łyżeczka
Instrukcje
Takie ciasteczka są wysokoenergetyczne i zdrowe. Idealnie nadają się przy dużym wysiłku fizycznym albo w czasie zimy. Do mnie przywędrowały syberyjskie mrozy, tak więc mam deserek zupełnie na czasie.
Orzechy, daktyle, masło orzechowe oraz sól miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Możemy dodać nasiona chia, ale nie musimy - przepis i tak wychodzi dobrze z nimi, czy bez nich.
Zmieloną masę wykładamy na papier do pieczenia, najlepiej do foremki i dokładnie, równo rozprowadzamy masę. Wstawiamy do lodówki aby zastygła.
Rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Wylewamy ją na masę orzechową i posypujemy do dekoracji pokrojonymi orzechami, suszoną żurawiną, nasionami goji lub tym, co nam pasuje i mamy akurat w szafce.
Schładzamy w lodówce. Uwaga! Pod koniec zastygania czekolady należy pokroić nasze ciasto na kawałeczki, bo jeśli czekolada zastygnie to przy krojeniu będzie pękać.
Ciasteczka przechowujemy w pojemniku w lodówce.
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach
Źródło:https://zdrowienatalerzu.pl/ciasteczka-batonikowe