ßßß
Dzisiaj wielokrotnie sprawdzone ciacha do zrobienia w ekspresowym tempie. Są naprawdę proste, krótko się pieką i zaspokoją apetyt każdego łasucha, o czekoladoholikach nie wspominając :) Wychodzą spore, miękkie lub chrupiące, w zależności od tego jak długo będą się piekły.Przepis inspirowany ciastkami z bloga moje wypieki.kalorie i makroskładniki dla 1 sztukiskładniki na 12 ciastek► jajka [1 sztuka]► cukier trzcinowy [100 g / 1/2 szklank i ]► roztopione masło/olej kokosowy [70 g]► mąka pszenna [65 g / 1/2 szklanki]► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]► czekolada deserowa [100 g do rozpuszczenia i opcjonalne 100 g do posiekania]► sól [szczypta]Tabliczkę czekolady roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić.W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.Do czekolady dodać roztopiony olej kokosowy i wbić jajko.Wymieszać składniki suche z mokrymi i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach przez 13 minut, jeśli ciastka maja być lekko miękkie w środku, 15 minut jeśli w całości mają być chrupiące (osobiście polecam pierwszą opcję). Przy nakładaniu ciasta na blachę zostawić odstępy między ciastkami bo podczas pieczenia mocno zwiększają objętość.