ßßß


Składniki na 12 dużych ciastek:500 g gorzkiej czekolady 70%100 g oleju kokosowego200 g cukru trzcinowego muscovado2 jajka100 g mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy1 łyżeczka proszku do pieczenia1\2 łyżeczki soli himalajskiejWykonanie:Piekarnik nastawiony na 150 st. C z termoobiegiem. Dwie duże blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym papierze odrysowujemy po 6 okręgów o średnicy 9 cm. Odstawiamy.Przygotowujemy składniki. 300 g czekolady siekamy na małe kawałeczki. Odstawiamy.Do szklanej miski przekładamy 200 g połamanej czekolady, dodajemy olej kokosowy, składniki roztapiamy w kąpieli wodnej.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawiamy.W większej misce miksujemy cukier z jajkami i kawą. Gdy masa zrobi się jasno brązowa naprzemiennie dodajemy suche składniki z czekoladowo – olejową masą. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.Na każdym narysowany na papierze okręgu rozkładamy po czubatej łyżce czekoladowej masy. Ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 11- 12 minut, uważamy, aby ich nie spiec i nie przesuszyć. Ciastka leciutko podrosną, wówczas będą gotowe. Po o wyjęciu z piekarnika czekoladowe smakołyki będą miękkie, aby zdjąć je z blach musimy poczekać aż przestygną.Smacznego!