Wykonanie
Najsmaczniejszy z wszystkich serników. Idealnie
podrabia ten zrobiony z
twarogu, a poza tym nie narażamy się na dodatkową dawkę cholesterolu i nasyconych kwasów tluszczowych czy kazeiny.
Migdały mogą spokojnie konkurować z
nabiałem bo są dobrym źródłem
białka, wapnia, wit. E, a dodatkowo zawierają fitosterole.Składniki:2 szklanki
migdałów3 łyżki karobuok. 2 lub więcej łyżek
soku z cytrynysól do smaku2 szklanki
mleka roślinnego lub
wody2 łyżeczki agaruvanila
miód lub
brązowy cukier do smakuCiasto:1 3/4
orzechów włoskich1/2 platków owsianych2 łyżki
mąki z pełnego przemiału1 łyżka zmielonego
siemienia lnianegosól do smaku1/3 szklanki
syropu klonowego (maple
syrop)Jeżeli będzie za mało słodkie można dodać 1 łyżkę
brązowego cukru.UWAGA: Jeżeli wolimy inny spód niż
orzechowy, to można wykorzystać kruche ciasto (http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-owocowa-na-lato/.Zachęcam jednak do
spodu orzechowego, ponieważ idealnie uzupełnia kompozycję
smakową.Wykonanie:1.
Migdały moczymy w wodzie przez 12 do 24 godzin. Wylewamy
wodę, zalewamy gorącą
wodą i po paru minutach będzie łatwo je obrać ze skórki.2.Składniki na ciasto miksujemy w robocie kuchennym.Wykładamy cienką warstwę do foremki i pieczemy do 15 min w temp 360F (zdjęcie).3.
Migdały i
cukier miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy
cukier,
sól,
sok z cytryny i ugotowany na
mleku lub wodzie agar. Masę dzielimy na 2 części i dodajemy do jednej karob (mączka
chlebka świętojańskiego) a drugą wylewamy na wcześniej upieczone i wystudzone ciasto.
Polewa czekoladowa1/2 szklanki
syropu klonowego1/4 szklanki
oleju kokosowego1/4 szklanki carobuWszyskie składniki dajemy do garnka i na małym ogniu mieszając czekamy aż
olej się rozpuści.
Potem wylewamy na sernik.
Foto: M.Bojko