Wykonanie
Ciasto milionera to bardzo znany przepis.
Tarta bogata w
czekoladę, karmel i chrupiący to musi być naprawdę pyszne. Do tego przepisu zainspirowały mnie „Gryzy Milionera” czyli małe kwadraciki, które udało mi się kupić w Londyńskim Whole Foods. Ja się w nich zakochałam, a jeszcze bardziej zakochał się Łuki. „Gryzki” (ang. Bites) były dostępne w różnych wersjach
smakowych, jednak do mnie najbardziej przemówiła ta pomarańczowa. Uwielbiam połączenie
czekolady i
pomarańczy, szczególnie w okresie zimowym i świątecznym. Po powrocie do domu z Londynu postanowiłam odtworzyć ten przepis w swojej kuchni, w końcu w Polsce nie da się tych pyszności kupić. Spojrzałam na skład i wykombinowałam swoją wersję.
Powiem Wam jedno – jest przepyszna! PS.
Basia pomagała mi przy robieniu zdjęć pełniąc bardzo ważne zadanie trzymacza paska od aparatu ;) oraz podpórki dla blendy. Była bardzo grzeczna, ale jak widać i ona nie mogła się powstrzymać. Nagle w kadrze zobaczyłam małą rączkę i już wiedziałam, że zdjęcia na dzisiaj skończone… Skład (keksówka 30cmx10cm): Spód:1 szklanka
płatków owsianych górskich,2 łyżki
oleju kokosowego,2 łyżki
syropu klonowego,szczypta
soli.Karmel:15 świeżych
daktyli medjool lub 25 suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem,3 łyżki
wody,1 łyżka
oleju kokosowego,1 łyżka ekstraktu
pomarańczowego (nie mylić z aromatem),1 łyżka skórki otartej z
pomarańczy,2 łyżki
syropu daktylowego lub klonowego,Polewa:200g
gorzkiej czekolady,1 łyżka
oleju kokosowego,1 łyżka ekstraktu
pomarańczowego,1 łyżka
syropu klonowego.Dodatkowo:skórka z
pomarańczy i
sól do ozdoby.
Płatki owsiane zblendować na
mąkę. Do
mąki dodać
sól,
olej i
syrop klonowy i całość zblendować ponownie do połączenia. Spód keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego równomiernie spód, dobrze dociskając. Foremkę włożyć do lodówki.
Daktyle wrzucić do blendera (pamiętać o usunięciu pestek) i zacząć blendować, w trakcie blendowania dodając pozostałe składniki –
olej, ekstrakt,
wodę,
syrop i
skórkę pomarańczową. Całość powinna się połączyć w zupełnie gładką i puszczystą masę. Masę
daktylową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, wyrównać i ponownie włożyć do lodówki.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski razem z
olejem kokosowym i całość rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Do rozpuszczonej
czekolady dodać ekstrakt
pomarańczowy oraz
syrop klonowy i dobrze wymieszać. Wylać
czekoladę na masę
daktylową, wyrównać i posypać skórką otartą z
pomarańczy oraz
solą. Całość włożyć do lodówki na godzinę.Po godzinie ciasto można serwować. Najlepiej smakuje jak postoi w temperaturze pokojowej około 15 minut.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2017-12-29Czas przygotowania30MCałkowity czas1h 30MŚrednia ocenabrak ocenyna podstawie 0 ocen