ßßß Cookit - przepis na TARTA ANANASOWO – KOKOSOWA

TARTA ANANASOWO – KOKOSOWA

nazwa

Wykonanie

„Dieta wegetariańska i wegańska wydaje się być efektywną nie tylko w zapobieganiu występowania cukrzycy, ale również w jej leczeniu. („ W obronie wegetarianizmu ” R. Pawlak)
Kolejny deser bez jajek, proszku do pieczenia czy śmietany ale lekki, kremowy, smaczny!!!
Składniki:
Ciasto (możemy także użyć przepis na ciasto do tarty owocowej)
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-owocowa-na-lato/
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka drobnych wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
1 łyżka zmielonych daktyli (opcjonalnie)
1 łyżka masła orzechowego (nie solonego)
Szczypta soli
Wszystkie skaładniki należy dobrze wymieszać i wyłożyć warstwę na spód i brzegi naczynia do tarty (może być mała tortownica), następnie włożyć na 30 min do lodówki.
Masa kremowa
W blenderze zmiksować do uzyskania jednolitej masy:
¾ szklanki orzechów nerkowców (cashews)
1 ¼ szklanki pokrojonego annanasa z puszki
Następpnie dodajemy i miksujemy:
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniacznej
1,5 szklanki mleka kokosowego (tłustego)
¼ szklanki miodu
1 łyżeczka agaru
Całość przelewamy do garnaka i dodajemy:
1 szklanka drobno pokrojonego annasa z puszki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Gotujemy wszystko na małym ogniu ciągle mieszając, aż osiągniemy konsystecję kisielu.
Całą masę wylewamy do formy z ciastem i dekorujemy wiórkami kokosowymi(wiórki możemy podpiec na złoty kolor w piekarniku) lub owocami np. ananasem. Wstawiamy ciasto do lodówki aż wystygnie i stężeje.
Po wystygnięciu nadaje się do spożycia. Smacznego!
Foto M. Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-ananasowo-kokosowa