Wykonanie
„Dieta wegetariańska i wegańska wydaje się być efektywną nie tylko w zapobieganiu występowania cukrzycy, ale również w jej leczeniu. („ W obronie wegetarianizmu ” R. Pawlak)Kolejny deser bez
jajek,
proszku do pieczenia czy
śmietany ale lekki, kremowy, smaczny!!!Składniki:Ciasto (możemy także użyć przepis na ciasto do tarty owocowej)http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-owocowa-na-lato/1 szklanka zmielonych
migdałów1 szklanka drobnych
wiórków kokosowych2 łyżki
miodu1 łyżka zmielonych
daktyli (opcjonalnie)1 łyżka
masła orzechowego (nie solonego)Szczypta
soliWszystkie skaładniki należy dobrze wymieszać i wyłożyć warstwę na spód i brzegi naczynia do tarty (może być mała tortownica), następnie włożyć na 30 min do lodówki.Masa kremowaW blenderze zmiksować do uzyskania jednolitej masy:¾ szklanki
orzechów nerkowców (cashews)1 ¼ szklanki pokrojonego
annanasa z puszkiNastęppnie dodajemy i miksujemy:1/3 szklanki
skrobi kukurydzianej lub ziemniacznej1,5 szklanki
mleka kokosowego (tłustego)¼ szklanki
miodu1 łyżeczka agaruCałość przelewamy do garnaka i dodajemy:1 szklanka drobno pokrojonego
annasa z puszki1/3 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżka
soku z cytrynySzczypta
soliGotujemy wszystko na małym ogniu ciągle mieszając, aż osiągniemy konsystecję
kisielu.Całą masę wylewamy do formy z
ciastem i dekorujemy wiórkami kokosowymi(wiórki możemy podpiec na złoty kolor w piekarniku) lub
owocami np.
ananasem. Wstawiamy ciasto do lodówki aż wystygnie i stężeje.Po wystygnięciu nadaje się do spożycia. Smacznego!
Foto M. Bojko