Wykonanie
Przysłowie
mówi, że
droga „Jutro” prowadzi do miasta „Nigdy”, ale nie zawsze; czasami warto odłożyć coś na później. Tak właśnie powstał przepyszny krem
migdałowy. Namoczone na noc
migdały odstały w lodówce dwie doby, cały czas mocząc się w wodzie. Właśnie temu dobrze namiękły i były doskonałym składnikiem na delikatny krem – bez wiórek, czy grudek. Po prostu krem marzenie!Takie kremowe ciasto z anananasem to idalne połączenie, do tego super odżywcze
jagody goji i… ciasto na pożegnanie lata gotowe.Powodzenia i smacznego!Przygotowanie:1. Mozczymy
migdały przez 12 godzin.2. Ciasto najlepiej zacząć robić od przygotowania i upieczenia
spodu. Można to zrobić dzień wcześniej.2. Robimy krem wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki aby zastygło.3. Robimy warstwę z
ananasem i wylewamy na zastygnięty krem.4 … i nareszcie zjadamy. Smacznego!!!Krem:1 szklanka
migdałówmleko roślinne3 łyżki
miodu lub
syropu z agawy1 łyżka
soku z cytrynyodrobina
waniliiszczypta
soliMigdały moczymy przez 24 godziny. Obieramy ze skórki i miksujemy dodając
mleko roślinne w ilości pozwalającej uzyskać gęstą, jednolitą masę.2 łyżeczki agaru gotujemy w 1/2 szklanki
mleka roślinnego przez ok. 5 min i miksujemy z przygotowaną wcześniej masą
migdałową i wylewamy na wcześniej upieczone ciasto.Po wystygnięciu polewamy masą
ananasowąWarstwa ciasta:1 szklanka granoli1 szklanka zmielonych
płatków owsianych2-3 łyżki
masła orzechowego1/3 szklanki sosu
jabłkowego lub 1 zmielone
jabłko w blenderze1 łyżka
mioduszczypta
soliGranolę miksujemy na
mąkę, łączymy z resztą składników i mieszamy wszystko razem. Wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20-30 min. w piekarniku w temp. 365F ok 180 CWarstwa ananasowaOk. 1/3 szklanki
jagód goji1 puszka rozdrobnionego
ananasa (ok. 500g)1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej2-3 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
miodu lub czegoś innegodo posłodzenieWszystkie składniki gotujemy i wylewamy na wczesniej zastygnieta mase kremowa.
Foto: M.Bojko