ßßß Cookit - przepis na Sernik… z dyni

Sernik… z dyni

nazwa

Wykonanie

Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez jajek, sera … całkowicie wegański. Warto wiedzieć, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania orzechów na profilaktykę nie tylko chorób serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę, czy osteoporozę.
Składniki:
1 szklanka upieczonego miąższu z dyni
1 szklanka nerkowców
1/3 szklanki oleju kokosowego
o,5 szklanki mleka migdałowego
1/4 szklanki maple syrop
1 lub 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
szczypta soli, cynamon
Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodajemy powoli żeby dobrze zmiksować orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników. Olej kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony i dodajemy go gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę.
Ciasto:
1 szklanka zmielonych migdałów
2 łyżki zmielonych daktyli
2 łyżki maple syrop albo miodu
1 lub więcej łyżka karobu
sól, sok z cytryny
Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.
Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na mini babeczki. Potem nakładamy łyżką serek. Wstawimy do zamrażalnika i po kilku godzinach są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy aż będą miękkie. Możemy polać polewą czekoladową, lub malinową. Ja z moją córką lubimy kiedy są lekko zamrożne.
Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy to polewamy ją od spodu ciepłą wodą i wtedy się „odkleją”.
Wychodzi ok. 10 babeczek. Zamiast robić mini babeczki możemy zrobić na zwyklej blaszce do tarty wtedy należy podwoić składniki na ser i ciasto.
Doskonały deser który możemy zrobić i przechowywać w zamrażalniku a następnie skorzystać wtedy kiedy będzie nam potrzebny.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/serniczek