Wykonanie
Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez
jajek,
sera … całkowicie wegański. Warto wiedzieć, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania
orzechów na profilaktykę nie tylko chorób
serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę, czy osteoporozę.Składniki:1 szklanka upieczonego miąższu z dyni1 szklanka
nerkowców1/3 szklanki
oleju kokosowegoo,5 szklanki
mleka migdałowego1/4 szklanki maple
syrop1 lub 2 łyżki ciemnego
cukru trzcinowegoszczypta
soli,
cynamonNerkowce,
dynię i
mleko (
mleko dodajemy powoli żeby dobrze zmiksować
orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników.
Olej kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony i dodajemy go gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę.Ciasto:1 szklanka zmielonych
migdałów2 łyżki zmielonych
daktyli2 łyżki maple
syrop albo
miodu1 lub więcej łyżka karobu
sól,
sok z cytrynyWszystkie składniki do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na mini babeczki.
Potem nakładamy łyżką
serek. Wstawimy do zamrażalnika i po kilku godzinach są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy aż będą miękkie. Możemy polać
polewą czekoladową, lub
malinową. Ja z moją córką lubimy kiedy są lekko zamrożne.
Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy to polewamy ją od
spodu ciepłą
wodą i wtedy się „odkleją”.Wychodzi ok. 10 babeczek. Zamiast robić mini babeczki możemy zrobić na zwyklej blaszce do tarty wtedy należy podwoić składniki na
ser i ciasto.Doskonały deser który możemy zrobić i przechowywać w zamrażalniku a następnie skorzystać wtedy kiedy będzie nam potrzebny.