ßßß Cookit - przepis na bezglutenowe muffinki marchewkowe z polewą czekoladową i truskawkami,bez dodatku cukru

bezglutenowe muffinki marchewkowe z polewą czekoladową i truskawkami,bez dodatku cukru

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 16 dużych muffinek)
Ciasto
3 szklanki startej marchewki
2 jajka
2 szklanki mąki mąki gryczanej
ok. 3/4 szklanki oleju kokosowego
1 duża pomarańcza
1 szklanka rodzynek
1 szklanka daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szklanka posiekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 , 3 łyżki fruktozy (opcjonalnie)Polewa
4 łyżki miodu
3 łyżki kakao
2 łyżeczki chilli 2 łyżeczki cynamonu
spora szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
truskawki
Daktyle i rodzynki kroimy na bardzo drobne kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i startą z niej na drobnej tarce skórką. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki, po czym miksujemy na gładką masę.
Marchewki ścieramy na tarce ze skośnymi oczkami, dodajemy zmiksowane bakalie, wiórki kokosowe, sok z cytryny, olej i orzechy.
Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, fruktozę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie łączęymy masę suchą z masą mokrą, delikatnie mieszając, żeby wszytskie składniki się połączyły .
Masę przekładamy do papierowych papilotek, delikatnie posmarowanych olejem (pędzelkiem).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Mieszamy wszytskie składniki, ostrożnie z chilli, żeby nie było za ostre. Nakładamy polewę na ostudzone muffinki i dekorujemy truskawkami. Smacznego!
Źródło:http://modnegotowanie.blogspot.com/2014/06/bezglutenowe-muffinki-marchewkowe.html