Wykonanie
Składniki(na 16 dużych muffinek)Ciasto3 szklanki startej
marchewki2
jajka2 szklanki
mąki mąki gryczanejok. 3/4 szklanki
oleju kokosowego1 duża
pomarańcza1 szklanka
rodzynek1 szklanka
daktyli1/2 szklanki
wiórków kokosowychszklanka posiekanych
orzechów włoskich3 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 , 3 łyżki fruktozy (opcjonalnie)Polewa4 łyżki
miodu3 łyżki
kakao2 łyżeczki
chilli 2 łyżeczki
cynamonuspora szczypta
solikilka kropel
soku z cytrynytruskawkiDaktyle i
rodzynki kroimy na bardzo drobne kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym
sokiem z
pomarańczy i startą z niej na drobnej tarce skórką. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki, po czym miksujemy na gładką masę.
Marchewki ścieramy na tarce ze skośnymi oczkami, dodajemy zmiksowane
bakalie,
wiórki kokosowe,
sok z cytryny,
olej i
orzechy.Do drugiej miski wsypujemy składniki suche:
mąkę, fruktozę,
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Następnie łączęymy masę suchą z masą mokrą, delikatnie mieszając, żeby wszytskie składniki się połączyły .Masę przekładamy do papierowych papilotek, delikatnie posmarowanych
olejem (pędzelkiem).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. minut. Odstawiamy do ostygnięcia.W międzyczasie przygotowujemy polewę. Mieszamy wszytskie składniki, ostrożnie z
chilli, żeby nie było za ostre. Nakładamy polewę na ostudzone muffinki i dekorujemy
truskawkami. Smacznego!