Wykonanie
Czasem fajnie jest zadziwić gości. Np. robiąc ciasto z
marchewką, które smakuje jak piernik. Dzięki
marchewce w środku, ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże.Moja przygoda z marchewkowcem zaczęła się od tego przepisu.Robiłam to ciacho w najróżniejszych wariantach, zmieniając proporcje składników, dając do środka
rodzynki i
orzechy lub nie, pokrywając po upieczeniu najróżniejszymi polewami, lukrami i posypkami. Piekłam też w różnych naczyniach. Z podanego przeze mnie przepisu można upiec ciasto w dwóch blaszkach keksowych, w jednej dużej prostokątnej blaszce, w dużej tortownicy lub w papilotkach jako muffinki. Forma jest naprawdę dowolna, a ciasto
marchewkowe zawsze pyszne.Składniki:3
jajka2/3 szklanki
cukru2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejSzczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu2/3 szklanki
oleju½ kg
marchewkiOpcjonalnie po ½ szklanki
rodzynek i posiekanych
włoskich orzechówWykonanie:
Jajka, za pomocą miksera, ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
mąkę zmieszaną z proszkiem,
sodą,
solą i
cynamonem oraz
olej. Całość mieszamy dokładnie mikserem. Dodajemy
marchewkę (obraną, umytą i startą na drobnej, jarzynowej tarce). Razem z
marchewką dodajemy
orzechy i
rodzynki (o ile zdecydowaliśmy się na nie). Powstałą masę mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.Po ostudzeniu ciasto możemy posypać
cukrem pudrem lub polać najprostszą
polewą czekoladową świata. Robimy ją roztapiając w kąpieli
wodnej czekoladę (ja lubię deserową), dodając odrobinę
mleka.