Wykonanie
Nie mogłam sobie odmówić przyjemności upieczenia przepysznego
chlebka pani
Sary Britton (prowadzącej blog , My New Roots), która nazwała go w dodatku „chlebek zmieniający życie”. Uprościłam tę wersję jak tylko to było możliwe, bo jako kobieta pracująca staram sie iść na przepisowe skróty gdzie tylko się da.
Orzechy laskowe,
migdały,
słonecznik i
pestki z dyni moczę na noc w wodzie lub
mleku roślinnym, co sprawia, że chlebek po upieczeniu o wiele lepiej się kroi i minimalnie kruszy.
Skróciłam też czas czekania po wymieszaniu składników do 5 min. Po upieczeniu można go kroić tuż po przestudzeniu, tak jak każdy inny
chleb. Ja kroiłam i
jadłam jeszcze ciepły. Chlebek podoba się wielu ososbom na kilku kontynentah, więc pani Sarze możemy pogratulować pomysłu, a my kochani do dzieła! Aha, i nie zrażajcie się tym, że nie wszyscy w rodzinie się nim zachwycą. Jest niezwykle odżywczy, syty i przy takiej zachwycającej liście składników pokusiłam sie o nazwę ” Chlebek Życia”. Nawet jeżeli mielibyście pałaszować go sami w
domku czy w pracy, warto!!
Składniki:1/2 szklanki
migdałów1/2 szklanki
orzechów laskowych lub włoskich1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki pestek z dyni1 szklanka
płatków owsianych (nie błyskawiczne)1 łyżeczka
soli1/2 szklanki jasnego
siemienia lnianego3 łyżki zmielonego
siemienia lnianego4 łyżki zmielonych
płatków owsianych2 łyżki
syropu klonowego lub jedna łyżka
miodu1/2 szklanki gorącej
wody1/4 szklanki
oleju1/3 – 1/2 szklanki
mleka roślinnego lub
wodyWykonanie:
Orzechy zamoczyłam na noc w wodzie, są one bowiem wiele smaczniejsze i do tego wspaniale się kroją po upieczeniu.Najpierw mieszamy suche składniki.
Wodę (
woda ma być gorąca)
olej,
sól i
syrop (lub
miód) miksujemy w blenderze (powstaje mleczko, zobacz zdjęcie).Łączymy wszystko delikatnie mieszając.Odstawiamy na 5 min.Wykładamy do 2 małych keksówek (wysmarowanych
olejem i posypanych
pestkami słonecznika), posypujemy na wierzchu
słonecznikiem i pieczemy w temp 365F (185 C) przez 1 godz. i 15 min. Po upieczeniu wyciągam z foremek i po lekkim przestudzeniu jest gotowy do spożycia. Odwracam („do góry nogami”) i kroję
ostrym nożem.Chlebek jest bardzo odżywczy i smaczny. Idealnie smakuje z
dżemem lub innymi pastami czy pasztetami.Kroić najlepiej od
spodu.