Wykonanie
Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący
chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp. lepiej poświęcić czas na pieczenie zdrowego
chleba z
mąki z pełnego przemiału. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże. (zobacz film)Składniki:2 łyżki
drożdży (suchych)4 szklanki
pszennej mąki razowej(czyli
mąki z pełnego przemiału)1 szklanki
mąki białej pszennej1 szklanka
mąki żytniej z pełnego przemiału3/4 szklanki
płatków owsianych¼ szklanki
oliwy z oliwek¼ szklanki łuskanych pestek
słonecznika¼ szklanki łuskanych pestek dyniok 4-5 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
soli1.
Drożdże wymieszać z ½ szklanki ciepłej
wody. Wymieszać razem składniki suche z rozpuszczonymi
drożdżmi i wyrabiać całość przez 5 min. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.2. Po wyrośnięciu wyrobić powtórnie podzielić i wyłożyć do wysmarowanych
olejem blaszek i następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.3. Piec w temperaturze 200 C (375F) 1 godz. 15 min. albo aż
chleb będzie lekko brązowy na wierzchu. Spożywać po ostudzeniu.