ßßß Cookit - przepis na Razowa focaccia z pesto, pszenno-owsiana

Razowa focaccia z pesto, pszenno-owsiana

nazwa

Wykonanie

Oczywiście nie mogłam wczoraj usiedzieć, aby nie zrobić kolejnego ciasta na pizzę. Postanowiłam, że będę miała pyszną kolację do "Klanu" :) Wlałam wodę, wsypałam makę pszenną, dodałam drożdże wg wczorajszego przepisu, włączyłam i obserwuję. Jakieś rzadkie dziś to ciasto, widać taka mąka- dumam. Ale po chwili- ja gapa! AAA! - wlałam 300ml wody zamiast 150 !!! a mąki mało, jak z połowy przepisu! Zatem musiałam ratować sytuację dosypując mąki do maszyny.
Zatem zrealizowałam przepis pełny na dużą blachę - około 30 na 30 cm.
Przepis ciasto na pizzę nr 2: (4 porcje)
300ml letniej wody
500 gram mąki: ja dałam 250 gram pszennej, i po 125 mąki pszennej razowej i owsianej razowej
paczka drożdży suchych (7g)
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru brązowego
1,5 łyżeczki soli różowej himalajskiej (lub innej)
Po wyrobieniu na programie 6 w Silvercrest (dough) - zagniatane drożdżowe, ciasto pięknie urosło. Przełożyłam na blachę, odstawiłam na 20 minut. Potem posmarowałam sosem pesto z Tesco :), dodałam cebulkę z oregano i solą - osnutą oliwą z oliwek, w miseczce wymieszałam, aby się nie popaliło toto w gorącym piekarniku.
Piec: na 250 C przez 7 minut, potem zmniejszyć na 220 ile trzeba, jak około 10-12 minut jeszcze piekłam, aż spód się też zrunienił. Raz przestawiałam bliżej górnej grzałki, raz na dół, bo taki mam piekarnik.
UWAGI:
Ta ilość ciasta na blaszkę 30.30cm jest za duża, trzeba większą blaszkę albo na dwa razy bo wyrosło jak z KFC na grubym cieście. No, chyba że ktoś lubi...Jak mówię, plan był inny, tylko ta dodana woda...Zatem zostało mi spooooro tej razowej focacci...I co z nią zrobić.
Ja wiem. (!). Będzie w kolejnym wpisie :)
Źródło:http://wegefotokuchnia.blox.pl/2012/02/Razowa-focaccia-z-pesto-pszenno-owsiana.html