Wykonanie
Oczywiście nie mogłam wczoraj usiedzieć, aby nie zrobić kolejnego ciasta na pizzę. Postanowiłam, że
będę miała pyszną kolację do "Klanu" :) Wlałam
wodę, wsypałam
makę pszenną, dodałam
drożdże wg wczorajszego przepisu, włączyłam i obserwuję. Jakieś rzadkie dziś to ciasto, widać taka
mąka- dumam. Ale po chwili- ja gapa! AAA! - wlałam 300ml
wody zamiast 150 !!! a
mąki mało, jak z połowy przepisu! Zatem musiałam ratować sytuację dosypując
mąki do maszyny.
Zatem zrealizowałam przepis pełny na dużą blachę - około 30 na 30 cm.Przepis ciasto na pizzę nr 2: (4 porcje)300ml letniej
wody500 gram
mąki: ja dałam 250 gram pszennej, i po 125
mąki pszennej razowej i owsianej razowejpaczka
drożdży suchych (7g)2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
cukru brązowego1,5 łyżeczki
soli różowej himalajskiej (lub innej)Po wyrobieniu na programie 6 w Silvercrest (dough) - zagniatane
drożdżowe, ciasto pięknie urosło. Przełożyłam na blachę, odstawiłam na 20 minut.
Potem posmarowałam
sosem pesto z Tesco :), dodałam
cebulkę z
oregano i
solą - osnutą
oliwą z oliwek, w miseczce wymieszałam, aby się nie popaliło toto w gorącym piekarniku.Piec: na 250 C przez 7 minut,
potem zmniejszyć na 220 ile trzeba, jak około 10-12 minut jeszcze piekłam, aż spód się też zrunienił. Raz przestawiałam bliżej górnej grzałki, raz na dół, bo taki mam piekarnik.
UWAGI:Ta ilość ciasta na blaszkę 30.30cm jest za duża, trzeba większą blaszkę albo na dwa
razy bo wyrosło jak z KFC na grubym cieście. No, chyba że ktoś lubi...Jak mówię,
plan był inny, tylko ta dodana
woda...Zatem zostało mi spooooro tej razowej focacci...I co z nią zrobić.Ja wiem. (!). Będzie w kolejnym wpisie :)